8 Eylül 2011 Perşembe

Şampanya Kültürü



Şampanya Fransa'da üretilen dünyanın en pahalı içkilerinden biridir. Davetler, Kutlamalar, resepsiyonlar ve romantik randevuların demirbaşıdır.

Fransasız şampanya üreticilerinin kendilerine has sırları bu içkinin sadece champagne bölgesine özgü olarak kalmasını ve yasal olarak sadece bu bölge şaraplarının bu ismi kullanabilmesi sonucunu doğurmuştur.


Şampanya Nasıl Üretilir


Şampanya Fransa'nın kuzey bölgesinde yeralan Champagne yöresinde üretilen köpüklü şaraplara verilen isimdir.

Şampanya içinde çok fazla sayıda karbondiyoksik barındıran bir içkidir. Karbondiyoksit mayalanmadan oluşan bir sonuçtur.İçindeki köpüklerde doğal karbondiyoksit oluşumdan kaynaklanır. Fransa'nın Champagne bölgesinde 3 adet üzümden şampanya üretilir.

Bu üzümlerin üretimi 34bin hektar dönüm arazide yapılmaktadır.Şampanya dünyada fazla üretilebilen bir içki olmadığı için pahalı bir içkidir. Bu arz talep dengesiyle alakalı bir döngüdür.Şampanya insanların 
tercih ettiği bir içki olduğu ve az üretilebildiği  
için oldukça pahalı bir içkidir.

Kaliteli Bir Şampanya Nasıl Anlaşılır

Şampanyaların kendine has karakteristik özellikleri vardır.

İyi bir şampanya berrak bir renge sahip olmalıdır.İçinde herhangi bir tortu olmamalıdır.

İyi bir şampanyada köpüğünün devamlılığı,burunda bıraktığı meyvemsi ve egzotik kokuların olması, damakta güzel bir tat bırakması kaliteli bir şampanyada aranan özelliklerdendir.

Eğer Fransız şampanyası aldıysanız zaten belli bir kalitenin üstündedir.


Her Fransız şam
panya üreticisinin şampanya yapımında farklı sırları vardır.

Fransa'da şampanya üreticileri devlet tarafından kontrol edilmektedir. Fransızların şarap ile şampanyayı ayırmalarının en büyük sebebi
 şampanyanın köpükleri ve yapımının ayrı bir sanat olarak görülmesidir.

Şampanya Çeşitleri

Şampanya;  brüt, ekstra brüt, ekstra sek olarak çeşitlendirilir.

Bu çeşitlendirme şampanyanın litresinde bulunan 
şeker oranına göre belirlenir.Ekstra sekte litrede 12-20 gram şeker bulunur.Diğer çeşitlerde şeker oranlarına göre belirlenir.

Şampanyalar şişelerine göre de sınıflandırılırlar. 75 cl standart şişelerdir. 150 cl 
şişelere magnum şampanyalardır. 12 litreye kadar şampanya bulabilirsiniz.

Şampanyaların altında üretildiği tarih yazmaktadır.

Kalitesiz şampanyalarda ya tarih yazmaz ya da nv yazar. Bu şampanyalar farklı şampanyaların karışımları ile elde edilen bir şampanya türüdür. üzümden üretilen şampanyalardır.
Bir de blank to blank şampanyaları vardır. Bu şampanyalar sadece beyaz üzümden üretilen şampanyalardır.

Şampanya Markaları

Louis Roederer, Lanson, Charles Heidsieck, Krug en bilinen şampanya markalarıdır. Bu şampanyalar oldukça pahalı markalardır.

Eğer şık davette şampanya kullacaksanız bu markalardan seçmelisiniz. Şampanya almadan önce ne için kullanacağınızı bilmeniz çok önemlidir.


Bu şampanyalara göre daha az maliyetli 
Henri Abele, Taitinger, Veuve Clicquot şampanyalarını da tercih edebilirsiniz.

Şampanyalar arasında kalite farkını çok iyi şampanya içen insanlar anlayabilir. Siz de şampanyayı 
nerde kullanacağınıza göre markanızı seçebilirsiniz.

Şampanya Ve Köpüklü Şaraplar Arasındaki Farklar

Dünyanın birçok yerinde şampanya metoduyla köpüren şaraplar üretilmektedir. Şampanya ve köpüklü şaraplar arasında sadece bir fark vardır.

Champagne yöresinde üretilen köpüklü şaraplara Şampanya denir. Diğerleri ise Köpüren Şarap olarak adlandırılır.

Bunun sebebi Fransa'ya özgü ve bütün haklarının Champagne bölgesindeki şampanya üreticilerinde olmasıdır.

Şampanya
 iki yöntemle üretilmektedir :

Birinci yöntem doğal köpüren şampanyalar. En güzelleri bu yöntemle yapılan şampanyalardır.

İkinci yöntem ise 
karbondioksit enjekte 
edilerek köpürtülen şampanyalar. Bu yöntem pek önerilmez ve tavsiye edilmez.



Şampanya Nasıl İçilir

Şampanya 6-8 derece arasında servis edilir. Soğuk içilen bir içkidir. Asla buzlukta bekletilmez. Buzdolabında saklanarak soğutulmalıdır.

Açık soğutma gerekiyorsa 
buz ve su dolu bir kapta yapılmalıdır.


Şampanyanın kendine özgü kadehleri vardır. Bu kadehlere
 
für ismi verilmiştir. Bu kadehlerin özelliği köpüklerin yüzeye çıkmasını sağlaması ve dar olması nedeniyle meyvemsi ve egzotik tadları almanızı kolaylaşmasıdır.

Şampanya kadehini ayaklarından tutarak içmelisiniz aksi halde şampanyayı ısıtıp 
tadını bozabilirsiniz.



Şampanya Mezeleri

Şampanya ile birbirine yakışan en önemli yiyecek havyardır. Dünyada sadece havyar ve şampanya satışı yapan barlar, publar bulunmaktadır.

Şampanya kuruyemişler ile de içilebilir. 
Şampanya kanepeler ve aperatif hazırlanan yemeklerle içilebilir.

Şampanya genellikle kutlama,davet gibi organizyasyonlarda kullanıldığı için ana yemeklerle servis edilmez.

Yardımcı yemeklerle şampanya servis edilir. Yemeklerden önce yapılan
kokteyllerle de servis edilir.

Şampanya çorba,sulu yemeklerle tüketilmez. Şampanya meyvelerle de uyum sağlar ve keyifli bir tat bırakır. Şampanya birşey 
yemeden de içilebilir.

Şampanya Patlatmak Doğru mudur?

Şampanya patlatmak 1967 yılında Le Mans'ta yapılan araba yarışı kazanan yarışmacının patlatması ile ortaya çıkmıştır. Arkasından bütün araba yarışlarından sonra bu bir gelenek halini almıştır. Oysaki şampanya patlatılarak açılmaz. Şampanya 45 derecelik açıda ve narince açılmalıdır.
Şampanya kesinlikle sallanmamalıdır. Salladığımız zaman patlama riski artmaktadır.

Şampanyayı açarken dikkatli olmamız gerekmektedir. Eğer patlatarak açacaksak mantarını kimseye doğru tutmamamız gerekmektedir. 


Şampanya ülkemizde ve dünyada hep patlatılarak açılan bir içkidir. Ancak açıkçası bu bir tür görgüsüzlüktür. Patlatılarak açılan
 şampanyanın tat olarak kalitesi düşer. Şampanyaya tadını veren köpükleridir. Patlatılarak açılan şampanyada 
köpük kaybı yaşanır.

Şampanya Hangi Saatlerde İçilir

Şampanya günün her saatinde içilebilir.

Şampanya kutlamalarda, davetlerde servis edilen bir içki olduğundan 
bir kadeh veya iki kadeh içildiği için günün her saatinde tüketilebilir. Şampanya Avrupa ülkelerinde öğle yemeklerinde ikram edilen içkilerdendir. Ülkemizde ise genellikle gece davetlerinde servis edilir.

Pahalı bir içki olduğu içinde sarhoş olmak için içki içenlerin tercih etmedikleri bir içkidir.


0 yorum:

Popular Posts