10 Soruda ‘Sürekli İyileştirme’ Tekniği: Kaizen
Hedeflerimize ulaşmak, hayallerimizi gerçekleştirmek ve kendimizi geliştirmek için hepimiz sözler verir, öncelikler listesi yapar ya da çalışma yöntemleri geliştiririz. Kaizen de bu yöntemler arasında en etkili olanlardan biri.
Peki, Kaizen nedir, nasıl uygulanır?
Kaizen kelimesi, Japoncada değişim anlamına gelen KAİ ve iyileştirme anlamına gelen ZEN kelimelerinin birleşiminden oluşur. Kısaca, daha iyisi için değişim ya da sürekli gelişim olarak tanımlanabilir.
Hem bir kişisel gelişim hem de iş geliştirme yöntemi olarak Kaizen, sürekli daha iyisini yapmak için çalışma ve kendini veya işi geliştirme felsefesidir.
Batı dünyası Kaizen’i, 80’li yılların sonunda, Masaali Imai’nin kitabı ile bir iş geliştirme yöntemi olarak tanımıştır.
İş dünyasına uyarlandıktan sonra tüm dünyaya yayılmıştır.
Kaizen, küçük adımlarla, istikrarlı bir şekilde sürekliliğin sağlanarak başarıya ulaşılmasıdır. Kaizen’de değişim ve gelişme için gösterilen çaba ve atılan adımlar o kadar küçüktür ki, sonuçta başarısız olmak imkansızdır.
Kaizen, sonuçlara değil sürece odaklanır. Süreç odaklı iyileşme sonucunda etkili ve kalıcı bir gelişme kaydedilir.
İş yaşamında Kaizen’in aşamaları; problemin ya da ulaşılmak istenen hedefin belirlenmesi, problemin çözülmesi ya da hedefe ulaşılması için basit bir planlama yapılması, iyileşme için belirlenen çalışmaların uygulanması, kontrol ve önlemden oluşur.
Ayrıca iş yaşamında Kaizen uygulanırken, işçilerden yöneticilere kadar organizasyonun tüm üyeleri bu gelişme ve iyileştirme sürecinde yer alır.
Kaizen’in temel hedefi evde, işte ve yaşamın diğer tüm alanlarında her gün bir önceki günden daha iyi olmak için adım atmaktır.
Kaizen, daha iyisi için değişim ve her gün her yerde iyileştirme ilkesine dayanır.
Ana prensibi standartları korumak ve iyileştirmek olan Kaizen’e göre iyi süreçler, iyi sonuçlar doğurur.
Büyük bir istek, heyecan ve enerji ile başladığımız işlerden kısa sürede ya da engeller karşısında vazgeçmemize ve yapmamız gerekenleri ertelememize karşı geliştirilmiş bir felsefe ve yöntem olan Kaizen; küçük değişimleri değil, küçük adımlarla başlayan büyük değişimleri hedefliyor.
Küçük adımlar, beynin yeni bir davranış biçimine ya da alışkanlığa karşı gösterdiği direnci ortadan kaldırarak başarısızlığa uğrama riskini de azaltıyor.
Kaizen’i yeni bir dil öğrenmekten bir projeyi yürütmeye, hikaye yazmaktan bir derse çalışmaya kadar pek çok alanda uygulayabilir, büyük enerjiler harcamadan değişim yaratabilirsiniz.
Kaizen nasıl uygulanır?
Kaizen ‘bir dakika’ ilkesiyle çalışıyor: her gün, yalnızca 1 dakika.
Bu bir dakikayı geliştirmek ve iyileştirmek istediğiniz konuyla ilgili bir çalışmaya tamamen odaklanarak geçirerek büyük başarılar için ilk adımı atmış oluyorsunuz. Böylece yerine getirmediğiniz sorumluluklar için suçluluk duymanıza ya da işlerinizi yapmamak için bahaneler üretmenize gerek kalmıyor.
Hiçbir şeyi engellemeyecek kadar kısa, ancak istikrarlı olduğunuz takdirde pek çok alanda gelişme gösterebileceğiniz kadar da ideal bir süre. Elbette başlangıç için :).
1 dakika ilkesi ile yeni geliştirdiğiniz davranış biçimi ya da alışkanlık hayatınıza kolaylıkla ve hızla giriyor. Kaizen’in ikinci aşaması ise bu 1 dakikalık süreyi kademeli olarak artırmak.
Bu şekilde hedef ve hayallerinize küçük; ancak sağlam adımlarla, bıkmadan usanmadan ve vazgeçmeden ulaşabilirsiniz.
Küçük sorular sorun,
küçük düşünceler üretin,
küçük eylemlerde bulunun,
küçük sorunları çözün.