13 Aralık 2011 Salı

Donatella Piatti'den Şarap içmenin incelikleri


20 yıldır Türkiye'de yaşayan italyan gazeteci-yazar Donatella Piatti, Kavaldıdere'nin sponsorluğunda "Şarabın italyan Aşkı" isimli bir kitap yazdı* "Şarap büyülü bir şeydir" diyen Piatti, son kitabında şarap içmenin inceliklerini ve şarabın düşmanlarını anlatıyor. Aynı zamanda her şaraba uygun bir yemek tarifi de veriyor. Şerefinize!

Aslında ben iyi bir şarap içiriciydim. Fakat bir kitap yazmak hiç aklımda yoktu. Ta ki Kavaklıdere'deki arkadaşlarımdan bana böyle bir teklif gelene kadar. İlk önce biraz şaşırdım. Ne yazacağım diye düşündüm. Ama sonra fikir hoşuma gitti. Kitabı yazmak için de çok çalıştım, 32 kitap okudum şarap üzerine. Farklı bir dünya keşfettim. Artık bir şarabı içerken, yapılırken hangi aşamalardan geçtiğini düşünüyorum. Ne kadar zor olduğunu... O kadar çok emek var ki...

En son Kavaklıdere Ancyra'yı keşfettim. Her şeyle gidebiliyor. Hem peynirle hem etle. "Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap" biraz iddialı bir laf. Ancak o kadar abartmaya gerek yok. İlla şu yemekle şu şarap, bu bardakla şu şarap diye katı kurallara gerek yok. Zaten normal hayatımızda bunu yapmaya imkan da yok. Tadı iyiyse, berraksa kokusu güzelse ve rengi size cazip geliyorsa o iyi bir şarap demektir.

* Yemeğe hafif şarapla başlayın
* Mantarın kokusuna dikkat edin
* Onu sakin haraketlerle tadın
* Limon şarabın düşmanı, unutmayın
* Tuzu masadan uzak tutun

Balıkla rakı yerine şarabı deneyin
Türk yemekleri şarap için çok uygun. Bütün etler ve mezeler şarapla çok iyi gidiyor. Zeytinyağlılar da dahil. Örneğin barbunyanın yanında kırmızı şarap... Türkler genellikle balıkla rakı içiyor. Bir de şarap balık deneyin. Ancak tatlımsı bir şarapla hiçbir zaman balık yenmez.

Koyu ve kalın şişe kaliteyi gösterir
Yemeğe her zaman hafif yani alkol oranı düşük şaraplarla başlanmalı. Daha sonra alkol derecesi yüksek şaraplara geçilmeli. Önemli şaraplar dış etkenlerden daha iyi korunmaları için kalın ve koyu şişelerde saklanır. Şarabı tanımak için aceleci davranmayın. Çünkü sakin tadılmayı sever.

Meyve şarabın denge ve tadını bozar
Çiğ meyve kesinlikle şarapla beraber sunulmaz. Çünkü şekeri ve asitleriyle onun dengesini bozar. Ancak istisnalar da yok değil. Mesela içinde dinlendirildikleri çileklerle ya da beraber pişirildikleri şarapla servis edildiklerinde son derece uysal olabilen elma, armut gibi bazı fırın tatlıları...

Sarhoş olmak şaraba saygısızlıktır
Şarap, sağlıklı bir içecek. Sarhoş olmak için değil. Çünkü çok büyük bir emek var. 12 ay boyunca bağdaki her yaprak teker teker takip ediliyor. Bunun için şarapla sarhoş olmak büyük bir saygısızlık. Sarhoş olmak isteyen başka bir şey içsin. Şarap büyülü bir şeydir.

Mantarı mutlaka kokusuz olmalı
Kaliteli bir şarabın hiçbir zaman uyduruk bir mantarı olmaz. Çünkü mantar şarabın "bodyguaraY'dır. Mantar, şarabı korur, nefes almasını sağlar. İyi bir şarabın mantarının kokmaması lazım. Eğer kokuyorsa o zaman o iyi bir şarap değildir. İçmeyin, hatta hemen iade edin.

Tatlılar ve çikolata şarap sevmez
İçerdikleri şeker yüzünden tatlılar ve çikolatayla şarap içilmez. Ancak bisküviler, mayalı hamurla hazırlanan tartlar ve kurabiyeler tatlı şaraplarla birlikte servis edilebilir. Şarap çok tatlı olmasın ama... İkisini yarıştırmaya ve şarabın tadını bozmaya gerek yok değil mi?

Fazla tuz şarabın dengesini değiştirir
Hafif bir sos ya da deniz kabuklularının üzerine sıkılmış bir kaç damla limon şarabın tadını etkilemez ancak limonla tatlandırılmış kızarmış balık ve etlerin tadı değişir. Tuzu da masadan uzak tutun. Yoksa tatlar arasında uyum ve dengeyi sağlama sevdası yüzünden şarap aromasını kaybeder.

0 yorum:

Popular Posts