6 Ekim 2011 Perşembe

İhanet: Aldatan ve Aldatılan Neler Yaşar?


Tanım olarak, iki kişi arasındaki birlikte, taraflardan birinin 3.kişi ile yaşanan; duygusal ,fiziksel eylemler ve söylemlerdir. Aldatılma için somut göstergeler; yazılar, temaslar,ifadeler ve davranışlardır. Eğer somut göstergeler yok ve sadece hissediş var ise bu sadakatsizlik olup aldatmanın doğasını gösterir.

Aldatmanın psikososyal dinamikleri arasında, aşırı yüceltilmiş karşı cins ve buna ulaşamamanın verdiği acizlik duygusu olabilmektedir. Genelde bayanlar tarafından tercih edilmeyen biri evlendikten sonra tercih edildiğinde bilinç altındaki duygular depreşir ve elde etme düşüncesi harekete geçer.

Aynı zamanda kadına değer vermeyen, çok sık sevgili değiştiren birinin de aldatması bir oyun ve heyecandan başka anlam taşımaz.

Aldatmanın nedenleri üzerine kafa yormuş olsak da önce şunu belirtmeliyiz: hiçbir ayrılık nedenin kabul görür yanı yoktur. Yani kişinin neden yaptığının kabul edilebilirliği tartışılmaz olmaktadır.

Eşin cazibesini yitirmesi.
Hamilelik veya hastalıklı bir dönem
Sık görüşememek ve mesafe
30 yaş sendromu ve 40”lı yaşlara girerken (bu dönemler varlığını,duygularını ve bedenini gözden geçirme sürecinin yoğun olduğu dönemdir.
cinsel sorunlar
ilişkide iletişim sorunları
Çocuğun doğumu ile ilginin çocuğa yönelmesi ile değersizlik duygusu yaşamak.
Şiddet görmek
İntikam
Yeni bir başlangıç yapmak ve kendilik değerini test etmek için aldatmak(halen ilgi çekici miyim, arzu ediliyor muyum ?)

Son olarak tekrar belirtmek gerekir ki bunlar neden olabilir ama mazur görülemez.

Aldatmak, evliliklerin bitimine neden olan sorunlar içinde en yaygın ilk üç madde arasında bulunmaktadır. Aldatma olayını doğru göremeyen ve süreci doğru sürdüremeyen tarafların % 75'i ayrılmış veya boşanmıştır. Aldatma sonrası, ilk öğrenilmek istenen “neden yaptı” sorusudur. Aslında herkes yaşadığı ve yaşattığı travmanın gerçek nedenini bulmak-bilmek ister. Kişi de bazen nedenini bilmeden aldatır. Ta ki derin sorgulamalar veya danışman desteği ile bunu bulana kadar. İşte sorun,nedeni bulurken aldatılanın nedeni, kendine mal etmemesidir. Neden ne olursa olsun aldatılan kişi, suçluluk hissetmemelidir.

Aldatılan Kişinin Durumu ve Yaşadıkları

Aldatılacak kadar basit miyim?

Demek ki hak ettim

Eşimi geri kazanmak için artık her dediğini yapmalıyım

Aptalım

Bana bunu yapanı affetmem.

Ben de onu aldatacağım

Depresyona girmek

Güvensizliğin yarattığı düşünceler ile , her şeyden şüphe etmek. Eşinin her şeyini bilmek istemek- incelemek.

Bütün erkekler/kadınlar aynı önyargısı ile tavrını genelleştirmek

Yaşadığı acıyı azaltmak adına rast gele yada normalde istemeyeceği biriyle cinsellik/duygusallık yaşamak

Boşluk,yalnızlık ve çaresizlik duygularını yaşamak

Ailesine aşırı yakınlaşmak, sığınmak, hayatını onların insiyatifine terketmek.

Aldatılan kişi, kendisine yapılan olayı ,içselleştirerek kendisinden kaynaklandığını düşünür. Ama yapılan araştırmaların sonucunda da aldatmanın kesin bir nedeni de bulunamamıştır. Yukarıda sayılanlar sadece ihtimallerdir. Aldatılan kişi, kayıp ve ölüm travmasına benzeyen bir travma yaşar. Bu nedenle ağır ve destek isteyen bir süreçtir.Nasıl davranmalı kısmı ise az sonra

Aldatan Kişinin Durumu ve Yaşadıkları

Suçluluk hissi ile doludur.

Kendine ve yaptıklarına inanamaz.

Kendini savunamaz. Bu nedenle bu konuların açılmasından korkar-gerilir.

Eşine suçluluk duygusundan dolayı devamlı taviz verir

Utangaçtır. Başka insanların bilmesinden kaygılanır.kaygı ve depresyon görülebilir.

Umutsuzdur. Bu evlilik artık toparlanamaz. Mahvettim gibi..

Bir an önce sürecin normalleşmesini ister.

Hep açıklama yapmaktan bıkmıştır.

Genel düşünce aldatan kişinin bu durumdan büyük zevk aldığı düşüncesi olsa aslında ,olay yaşanırken bir çatışma ve mutsuzluk hakimdir. Çünkü başına gelmesini istemediği bir şeyi yapmaktadır. Bu nedenle aldatma ortaya çıkarken aldatan kişinin de ruh halinin sağlıklı olmadığını unutmamalıyız.

ÖNERİLER VE YOL HARİTASI

Aldatan eşin yalansız bir şekilde olayı anlatması ve tüm sorumluluğu üzerine alması.
Aldatma anlatırken varsa yaşanan cinselliğin detaylarına girilmemesi ve aldatılan tarafın bunda ısrar etmemesi gerekir. Çünkü anlatılması halinde zihinde senaryolaştırma ve filmleştirme ile sorunun çözümü zorlaşır.

Olayın başında;
Ayrılmak  veya ilişkiye devam kararlarından birini vermeden önce, önce olayı öğrenmeye çalışın. İstediğiniz kararı yine verebilirsiniz.

Sorunun çözümüne ve olağan sürece geçene kadar aldatılan tarafın onayı ve rızası olmadan cinselliğin yaşanmamalıdır.

Soruları sorarken, ne zaman başladı,neden bitirmedin, cinsellik var mı, duygusallık var mı,tehdit edici bir durum var mı, önlem alınması gereken bir durum var mı? Soruları ağırlıklı olmalıdır.

Aldatan kişi 3.kişinin iletişim ve adres bilgilerini vermemelidir.

Eğer aldatıldıysanız,

Eşinizle duygusal,cinsel ve paylaşım bağlarını konuşun. Bunları olay netlik kazanana kadar devam etmeyeceğini ortaklaşa kararlaştırın.

Devamlı sorgulamak yerine zaman dilimi belirleyin.

Bütün detayları öğrenmeye çalışmayın.

Sizin bunu fark edememeniz beceriksizliğinizin değil, güveninizin göstergesi olduğunu unutmayın.

Evliliğinizi ve kendinizi suçlamak yerine, bunun bir evlilik sorunu ve eşinizin hatası olduğunu unutmayın.

Kendinizi başkasıyla kıyaslamayın.

Benden güzel olsaydı gam yemem demeyin. Sizden güzel olsaydı daha çok üzülürdünüz.

Eşinizi devamlı kontrol etmeyin. Maillerini, telefonunu, cüzdanın karıştırmayın. Bu ilişkinize yapıcı bir katkıda bulunmaz.

Eğer iletişimle sorunu çözemiyorsanız karşılıklı anlaşarak birbirinize mektup yazın.

Eşinizin aldatmasına onu aldatarak cevap vermeyin. Size sadece suçluluk hissettir. Sonraki zaman diliminde bu davranışınız sizi hep rahatsız eder.

Olayın hemen ertesinde hiç bir şey olmamış gibi davranmak yerine, baş başa, uzun zaman dilimi içinde olay detaylı konuşulmalıdır.

Aldatılan eş olayı tam öğrenmeden herkese açmamalı ve bu olaydan dolayı eşine karşı alınacak tavır ve tepkileri hesaplamalıdır.

Çocuklara açıklama, aldatan tarafı suçlamak ve cezalandırma amaçlı olarak değil, durum hakkında bilgilendirmek için yapılmalı. Aslında çocuklara anlatırken uzman desteği önemlidir.

Yine çocuklara anlatılacaksa şayet; eşlerin aynı şeyleri söylemeleri veya beraber söylemeleri önerilir.
Çok acı bir süreçti fakat geride kaldı diyebilmek. Kabullenmeyi gurursuzluk ve çaresizlik olarak değil, güçlü olmanın göstergesi olarak düşünmeliyiz.

Aldattıysanız;

Aldatma olayını olduğu gibi anlatın ve tüm sorumluluğu üzerinize alın.
Aldatmanızı,eşinize mal edecek nedenlere dayandırmayın.
Sessiz kalmak yerine, sorulara açık ve samimi cevaplar verin.
Evliliğiniz/ilişkiniz hakkında net konuşun.
Sürecin iyileşmesi adına her şey yapmaya hazır olduğunuzu ona bildirin.
Eşinizin size güvenmemesine saygı gösterin. Hemen güvenmesini beklemeyin.
Aniden sevgi göstergelerinde bulunmayın. İnandırıcı değildir.
Mümkün olduğunca, aynı evde yaşamaya devam etmek, çocukların sorumlulukları, ev işleri, cinsellik gibi konularda baskı yapmayın ve eşinizle uzlaşın.
Benden ayrılamaz ne de olsa demeyin. Size muhtaç olduğunu düşünerek olayı ört bas etmeyin. Aksi taktirde intikam duygusunu perçinlersiniz.

Eğer eş gerçekten pişman olmuşsa, diğer taraf da "aramızdaki sevgi bağını artırmak için ne yapmalıyım?" diye düşünmeli. İnsan değerli bir şey kaybettiği zaman onu hemen unutmaz, tekrar bulmaya çalışır. ilişki de böyle. Aldatan eş, yere düşen mücevher gibidir. Mücevheri yere düştü diye çöpe atmak yerine, yerden alıp temizlemekte fayda var. Ancak aldatılan kişi, aldatan eşini affederken, ona mutlaka "bir daha yaparsan sonuçları evliliğimiz için kötü olacak" mesajını vermeli. Çünkü aldatan tarafın hemen affedilmesi, hiçbir şey olmamış gibi davranılması; onun bu olayı "önemli bir şey olmadı" şeklinde yorumlamasına ve aynı hatayı tekrarlamasına neden olur.



Aldatmalar travma etkisi yaratır. Ama ilginç olan şudur ki, bazen aldatma olayından sonra evliliklerin daha sağlıklı yürümeye başladığı, bağlılık duygusunun arttığı, sorunların bu tip travmadan sonra netleşip çözüm için ortak hareket edildiği tespit edilmiştir.

Aldatma, sadece kötü evliliklerde olmaz. Dediğim gibi aldatılma ,sizin dışınızdaki nedenlerden de olabilir size dayandırılmış da olabilir. Ama aldatılan kişi ilişkisini veya evliliğini bitireceği gibi, devam da ettirebilir. Her aldatma boşanmayla bitmiyor.

Aldatılmanın sosyal boyutuna kısaca bakarsak, erkekler arasında pekiştirilen, övünülen,bir güç ve beceri göstergesi olarak kabul edilen bir davranış olması, aldatmayı nicel olarak destekler.sanal aldatmayı aldatmadan saymalıyız bu çerçevede. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği, 'evlilik ve Sadakat' konulu araştırma, sanal flört ve sanal seksin, en yaygın aldatma biçimi haline geldiğini doğruluyor. Hatta kimi zaman hayatlarına sadece renk katmak için cinsel tatmini internette arayanlar, fiziksel bir temas söz konusu olmadığından, bu yaşananların aldatma ya da sadakatsizlik olmadığını düşünüyor.

Ayrıca, bayanlar içinde ise aldatma, yeni heyecan ve kendini kanıtlama olarak algılanmaktadır. Genç sevgili yapmak, duygusal boşluğunu doldurmak, halen beğenildiğini test etmek de sosyal anlamda desteklenen göstergelerdir.

0 yorum:

Popular Posts