12 Ekim 2011 Çarşamba

Elektrik Faturanızı Nasıl Düşürürsünüz?



Sadece bir kaç ufak ayrıntıya dikkat ederek, elektrik faturanızı şimdiki tutarın çok daha altına düşürebilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler;

Aydınlatmada enerji tasarrufu

• Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80'e kadar aydınlatma maliyeti azalır.

• Gün ışığından olabildiğince faydalanılmalı. Odalar gün ışığını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmeli.

• Dış kapı ışıldakları halojen lambalarla değiştirilebilir. 50-90 watt'lık bir halojen lamba, iki kat fazla watt'lı standart bir reflektör lamba ile aynı ışığı verir.
• Periyodik bakımı iyi yapılmayan lamba üzerinde biriken tozlar ışık miktarını azaltır.
• Duvar ve tavanları açık renk boya ile boyamak, mobilyaları mümkün olduğunca açık renkli seçmek daha aydınlık bir mekan yaratır.

• Lamba ışık çıktısını verimli biçimde kullanın.

• Fazla ışığa ihtiyaç duyulan yerlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine yüksek güçlü tek bir lamba kullanın.

• Dekoratif lambalar ışığı istemediğiniz yönlere gönderir. Bunun yerine kullanılabilecek açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirir ve daha aydınlık yapar.

• Zamanlayıcılar, fotoseller ya da yaklaşım sensörleri ile aydınlatmayı kontrol edebilirsiniz.

Elektrikli ev aletlerinde enerji tasarrufu

Yeni bir elektrikli cihaz satın alırken enerji harcama sınıflarını göz önüne alın. Bu sınıflandırmada her cihazın yıllık enerji harcaması A’dan F’ye kadar sınıflara ayrılır. A sınıfı en çok tasarrufu gösterir, D ve G sınıflarına sahip cihazlar pek tavsiye edilmez.

• Buzdolabı: Düzenli olarak bakımı yapılmalı. Buzdolabı, toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalı.

- Soğutma: Buzdolabınızın ayarını 5 dereceden 7 dereceye değiştirmek %15’lik bir tasarruf sağlar. Buzdolabının arka tarafında kalan soğutma borularının yeterince hava almasını sağlamak için dolabınızı biraz öne çekiniz.

- Dondurma: Soğutucu ve dondurucu cihazlarınızı mümkün olduğu kadar fırın, kalorifer ve diğer ısıtıcılardan uzağa yerleştiriniz. Sadece ihtiyacınız olduğunda açınız ve uzun süreli olarak açık tutmayınız. Kapılarını sıkıca kapadığınızdan emin olunuz. Kalın buz tabakaları oluşuyorsa contası bozulmuş olabilir. Acil değiştirmeniz gerekir. Ayrıca dolabınızı çok buzlu bir şekilde kullanmamaya özen gösterin ve sık sık temizleyin.

Havalandırma: Evinizi kapı ve pencereleri açarak düzenli olarak havalandırmalısınız. Havalandırma yaparken ısıtıcı cihazlarınızı kapatarak enerjinin boşa harcanmasını önleyebilirsiniz. Karşılıklı olarak açılan kapı ve pencerelerle günde 5 dakika havalandırmak yeterlidir. Ayrıca yemek pişirirken, duş alırken veya banyo yaparken oluşan buhar açılan kapı ve pencere yoluyla dışarı atılabilir.

- Klimalar: İhtiyaçtan çok büyük bir klima, enerji kaybına sebep olur. Cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri gibi pasif soğutma yöntemleri klimanın yükünü azaltır.

- Isıtma: Oturulan odalarda 20, banyoda 22, yatak odalarında ise 18 derece genel olarak yeterlidir. Evdeki ısınma yöntemlerinize ek olarak kullandığınız elektrikli cihazlar gereksiz enerji sarfiyatına sebep olur.

Ocak ve fırınlar: Evde birkaç tane fırın varsa küçük olan fırın tercih edilmeli. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmamalı. Mikro dalga fırınlar geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcarlar. Suyu mümkün olduğunca ocak ve fırın yerine su ısıtma cihazlarında ısıtın. Yemek pişirirken kapağını kapalı tutun ve en düşük ayarda pişirin. Ocak kapatıldıktan sonra da bir süre ısı vermeye devam eder, bu ısıdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca mümkün olan durumlarda düdüklü tencere kullanımı size tasarruf sağlar. Ocak demirinin tencere boyutu ile aynı olmasına dikkat edin. Tencere genişliğinden sadece 1-2 cm büyük olan ocak demirleri %20 ila %30 arasında fazla enerji harcar.

Çamaşır makinaları: Yıkama ılık suyla, durulama ise soğuk su ile yapılmalıdır. Önden yüklemeli makinalar, üstten yüklemeli makinalara göre daha az enerji tüketirler.

- Yıkama: Tam dolu çamaşır makinesi, yarı dolu makineden veya tasarruf ayarında çalışan makineden %30 ila %50 arasında daha tasarruflu çalışır. Yeni bir çamaşır makinesi seçerken mutlaka daha az su ve enerji harcayan makineleri tercih edin. Ön yıkama gerçekten çok kirli çamaşırlarda gereklidir. Bunun dışında ön yıkama yapmadan yıkadığınız çamaşırlarda %15-%30 arası tasarruf sağlayabilirsiniz. Çamaşırlarınızı kaynatmanıza gerçekten gerek yoktur. Temiz ve hijyenik bir yıkama için 60 derece yeterlidir. Normalde 40 derece ile yıkadığınız çamaşırları 30 derece ile yıkamak size %50 tasarruf sağlar. Ayrıca bir kere giyilip çıkarılmış, kirli olmayan çamaşırlarınızı yıkarken gayet rahat soğuk su kullanabilirsiniz.

- Kurutma: Çamaşır kurutma makineleri çok enerji harcar. Bunun için hava güzel olduğunda dışarıda, diğer zamanlarda ise uygun yeriniz var ise (kapalı balkon, çamaşır odası gibi) içeride asarak kurutun. Kurutma makinesini kullanmak durumunda kaldığınızda ise mutlaka tam dolu olarak kullanın ve sonrasında filtresini temizleyin.

Bulaşık makinaları: Makine yerleştirilirken çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılarak yerleştirilmeli; böylece sıcak havanın kolay dağılması sağlanır. Yazın ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalı. Yıkama için 55 derece su sıcaklığı yeterlidir.

Sıcak su: Evlerde kullandığımız elektriğin %12’si su ısıtmak içindir. Ani su ısıtıcılarında veya elektrikli termosifonlarınızda ekonomi ayarını kullanın. Tezgah altı su ısıtıcıları ise mümkün olan en düşük seviyede kullanın.

Lamba ve ışıklandırma: Az elektrik harcayan özel enerji tasarruf lambalarını kullanın. 15 wattlık bir enerji tasarruf lambası, 75 wattlık bir ampül kadar aydınlatır. Bu lambaların fiyatı daha yüksek görünse bile kısa sürede masraflarını çıkarır ve sizi kara geçirirler. Özellikle uzun süreli aydınlatma yaptığınız oturma odası, mutfak gibi mekanlarda mutlaka bu lambaları tercih edin. Ayrıca kullanmadığınız mekanlardaki ışığı kapatmayı unutmayın.

Video, tv vb.: Bu cihazlar kapalı gibi görünüp, yeşil veya kırmızı bir ışık yandığında (stand-by konumu) da enerji harcarlar. Bu cihazları tamamen kapatın veya şalterli bir priz grubu üzerinden topluca kapatın. Şarj aletlerini kullanımdan sonra mutlaka prizden çıkarın.

NOT: Dönüştürün: Son olarak çöplerinizi ayrıştırarak atın ve dönüşmesine katkıda bulunun. Kullandığımız toplumsal enerjiye büyük katkınız olacaktır.

0 yorum:

Popular Posts