27 Haziran 2011 Pazartesi

YERLİ ŞARAPLIK ÜZÜMLER


BOĞAZKERE:

Anadolu'nun en eski şaraplık üzüm türüdür. Diyarbakır yöresinde yetiştirilmektedir. Bu bölgede çakıllı ve killi topraklarda başarıyla yetişir. Oldukça kalın kabuklu, küçük taneli, tanen oranı çok yüksek ve güçlü bir üzüm türüdür. Bu özellikleri ile yıllanmaya çok uygundur. Boğazkere adını, damağı buran tadından almıştır. Oldukça buruk tadıyla tek başına içimi zor şaraplar vermektedir. Son yıllarda monosepaj olarak üretilse de genellikle Elazığ bölgesinin Öküzgözü üzümü ile harmanlanır. Bu kupajlardan oldukça başarılı sonuçlar çıkar. Ayrıca asidite olarak zayıf olan Boğazkere, Öküzgözü ile kupaja girdiğinde bu denge sağlanmış olur. Boğazkere'nin temel aromaları siyah kiraz, böğürtlen, incir, karadut, yenibahar ve siyah zeytindir.


KALECİK KARASI:

Ankara'nın Kalecik ilçesinde yetiştirilir. Anadolu'nun en kaliteli şaraplık üzümlerinden biridir. Uzun yıllar sahip çıkılmadığı için kaybolmaya yüz tutmuş olan bu tür, Kavaklıdere firmasının Akyurt tesislerinde tekrar hayat bulmuştur. Oldukça narin yapısı ve microklimalardan kolayca etkilenmesi ile yetiştirilmesi zor bir üzümdür. Ancak doğru koşullarda çok başarılı şaraplar verir. Tanen seviyesi düşüktür ve açık renkli şaraplardır. Buna rağmen oldukça derin, damakta uzun süre kalan büyüleyici meyvemsi aromalara sahiptir. Bu aromalar çilek, ahududu ve kiraz'dır.


ÖKÜZGÖZÜ:

Öküzgözü Elazığ ve Malatya Bölgesinde yetiştirilmekte olan son derece kaliteli ve önemli bir türdür. Her tür şarap yapımında kullanılmaya müsait yapısı oldukça meyvemsi, aromatik ve yumuşaktır. Asiditesi yüksek, alkol oranı düşüktür. Anadolu topraklarının en kaliteli üzüm türlerinden biridir. Boğazkere ile kupaja girer. Adını iri tanelerinden alan Öküzgözü, sulu yapısıyla dikkat çeker. Siyah meyveler, böğürtlen, kiraz, nar ekşisi, karadut ve toprak kokuları baskındır. Monosepajlarında ise vanilya ve yıllanmaya bağlı tütün aromaları görülür.


HOROZKARASI:

Sofralık bir çeşittir.Taneleri mavi-siyah renktedir.tane şekli uzun eliptik yapıda olup ağırlığı ortalama 8 gramdır.Tanenli bir tadı olup salkımları kanatlı koniktir.Salkımları iri , sıklık dolgundur.Olgunlasma dönemi diger çeşitlere göre ortada olup tavsiye edilen bölgeler Ege, Marmara , Güneydoğu Anadolu ve Akdenizdir.


ÇALKARASI:

Denizli ve başta Çal olmak üzere Denizli’nin bütün ilçelerinde yetiştirilmektedir. Rengi açık kırmızı olduğundan pembe şarap üretiminde değerlendirilmektedir. Çok iyi şaraplık çeşit olarak belirlenmiştir. Çalkarası yerli yabancı üzüm çeşitleri ile paçal edildiğinde bunların kalitesini yükseltmektedir.


PAPAZKARASI:

Papazkarası genelde Trakya'da yetişen büyüdükçe yuvarlak taneli, mavi-siyah renkli, kalın kabuklu bir üzüm cinsidir. Ülkemizin kaliteli şarap imalatına en uygun yerli üzüm cinslerinden bir tanesidir. Çok iyi kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Sofralık şarap olarak değerlendirilmektedir. Üretilen şarabın alkol oranı %11-13, asidite miktarı ise 5-7 gram/litre civarındadır.

0 yorum:

Popular Posts