3 Ocak 2012 Salı

Aldatılmamak İçin Geyşa Olmanız Gerekmez


İlişkilerde aldatma ne zaman başlar? Aldatılmamak için nasıl bir eş olmalıyız? Kadın ihanetini eşiyle paylaşmalı mı? İşte uzmanların yanıtları...
 Genellikle ilişkide birisi kendisini dışlanmış ya da ilgisiz hissettiğinde, aldatma riski artar. Örneğin, hamilelik ve doğum döneminde eşinden beklediği ilgiyi göremeyen bazı erkekler, evlilik dışında ilgi alma düşüncesi içerisine girebilir ve aldatma durumu gerçekleşebilir.

 RİSKLİ ORTAM HAZIRLANIR
''Yoğun eleştiri, hataların sürekli vurgulanması, kişinin kendisini ilişkide dışlanmış hissetmesine neden olabilir. Bu da aldatma için riskli bir ortamı hazırlar'' diyen İnternational Hospital'dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, ''Aldatılmak için nasıl bir eş olmalıyız?'' sorusuna ise; ''Bunun kesin bir formülü yoktur. Ancak ilişki içerisinde sevgisini verebilen ve alabilen, ihtiyaçları karşılanan, farklılıklara saygı gösteren bir çift olduğunuzda aldatılma ihtimali azalmaya başlar. İlişkide bu özelliklerin olması aldatılma ihtimalinizi düşürür ancak hiçbir formül bu ihtimali sıfırlayamaz. Genel olarak bakımlı olmak, bedensel temizliğe önem vermek, birbirine zaman ayırmak, ilişkide güven duygusunu yaşamak ve yaşatmak, açık iletişim içerisinde olmak özelliklerden başlıcalarıdır'' diyor.
 CEZALANDIRMAK İÇİN Mİ?
Psikolog Ferahim Yeşilyurt ilişkilerde aldatmayı bu şekilde değerlendirirken, Medical Park Fatih Hastanesi'nden Klinik Psikolog Sinem Demir ise; duyguların karşılıklı olduğu ilişkilerde yaşanan 'aldatma/aldatılma' durumunun, sadece aldatan kişinin diğer kişiye yönelik duyguları ile ilgili olmadığını belirtiyor. Kişinin kendisini çevresine 'ispat' etmek için de aldatabileceğini söyleyen Demir, eşini cezalandırmak için de aldatabileceğini sözlerine ekliyor.
 GEYŞA MODELİ KADIN
Sİnem Demir, beraber olduğumuz kişi tarafından aldatılmamak için 'geyşa modeli kadın' veya 'süper-güçlü erkek' gibi modelleri önermenin, ruh sağlığı uzmanları açısından etik olmadığı gibi, psikoloji bilgileriyle çeliştiğini vurguluyor.
'Çiftelerin ruhsal açıdan yaşadıkları tıkanma ise ilişkilerindeki tıkanmalarla ilgili de olabilir. Aldatmak, bu gibi ilişki sorunlarının 'bir patlaması' olarak ortaya çıkabilir. Ancak her zaman bir tarafın 'en doğru şekilde davranmaması' ya da 'en fit vücuda sahip olmaması' yüzünden aldatma gerçekleşmez.
 NORMAL BİR HAK!
Sosyal olarak kabul edilmesi ve teşvik edilebilmesi, çocukluktan itibaren 'sevme' konusundaki yanlış bilgilendirmeler; aldatmayı, özellikle erkekler için 'normal bir hak' olarak adeta dayatıyor.
 Peki, aldatılmış olmak için arada mutlaka 'cinselliğin' yaşanmış olması mı gerekiyor? Bu soruyu Sinem Hanım'a yöneltiyorum. Bunun kişiden kişiye göre değiştiğini söyleyerek şöyle yanıt veriyor: 'Ufak tefek flörtleri aldatma saymam, duygusal olarak birine bağlanırsa aldatıldığımı düşünürüm' diyen bir eş için aldatma farklı bir noktada başlar. Eşinin bir başkasıyla cinsel birlikteliği olmasını aldatma saymazken; el ele tutuşarak gezmelerini 'aldatma' kabul eden bir eş için 'aldatılma eşiği' farklıdır. Diğer taraftan, aldatma eyleminde olan taraf için de 'aldatmanın sınırları' farklı olabilir. Sorun, iki tarafın aldatma sınırlarının birbiriyle ne kadar uyuşup uyuşmadığına göre değişir.
 ÖLÜ BİR EVLİLİK
Aldatma sürerken ilişki devam etse ve diğer taraf (veya taraflar) bundan haberdar olmasa da, gidişat 'ölü bir evlilik/ilişki' olabilir. Eğer aldatan tarafın değer yargıları 'suçluluk' duygularına yol açıyorsa, kısa ve uzun vadede depresyon, tükenmişlik benzeri durumlar oluşabilir.'
 Kadın ihanet ettiyse bunu eşiyle paylaşmalı mı?
Psk. Sinem Demir: 'Bir psikoterapist, aldatma eyleminden rahatsız olan ve bunu bitirmek isteyen, ancak evliliğindeki sorunları çözmek isteyen bir kişiye, 'aldattığını söylemek zorundasın' gibi yaptırımlarda bulunamaz. Buna karşın, bir evlilikte veya ilişkide sürekli devam eden bir 'aldatma' halinin 'ilişkinin dinamiğini er geç bozacağı' önermesinde bulunabilir.


0 yorum:

Popular Posts