6 Ekim 2011 Perşembe

Evlilikte Beklentiler



Evliliklerde beklentiler vardır, kadınlarda yüzde yetmiş dokuzu örf ve adetlerin yerine getirilmesi olarak bakıyor. Erkeklerde(yüzde 78 ) ise düzenli cinsel yaşam olarak evliliğe bakıyor. Böyle olunca Türk kadınının niteliklerine farklı bir yorum getiriyor, iyi bir anne, cinselliği ertelemiş bir kadın, zaman içinde aile içinde roller değişiyor. Kadın eşinden onun yerine karar veren bir erkek(baba modeli). Erkek de eşinden anne rolünü bekliyor.


Prof. Dr. Ünsal Söylemezoğlu böyle bir durumda, ne yaptığını bilen sağlıklı bir bireyden ‘‘Evet haklısın, bugün gömleğini ütüleyemedim’’ yanıtını bekliyor. O’na göre daha sağlıklı bireyin ise ‘‘Hay Allah ne yapabilirim şimdi’’ demesi gerekiyor. Tabii sağlıklı bir ilişkide erkek de diyalogtaki gibi tepki vermiyor. Ya da gömleğinin yerini zaten biliyor ve ütülenmesinden de sadece kendini sorumlu hissediyor!

Araştırmaya göre tartışma sonunda eşler daha çok anlaşma yanlısı tavır sergiliyor. Bununla birlikte [Linkleri görmek için üye olun]ların yüzde 34′ü, erkeklerin de yüzde 17′si tartışmalarda hep kendini haklı görüyor. Erkeklerin yüzde 23′ü ise tartışmayı boyun eğip küserek bitiriyor. Bu oranın kadınlarda daha düşük olması kadınların evdeki ‘baskınlığını’ bir kez daha gözler önüne seriyor.

Araştırmaya göre tartışmalarda eşini anlamayıp, kendi savını savunan kişi eşi tarafından ‘güvenilir’ bulunuyor. Kavga etmeyip anlaşma yoluna giden taraf bağımlı, kopuk, kontrolcü olarak anlaşılıyor. Ve çok enteresan bu bağımlılık ve kontrolcülük eşleri mutlu ediyor. Bu durumdan erkekler daha çok memnun ve mutlu oluyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre, Kadınlar otoriter erkek(kendilerini yönlendiren).Erkekler ise kendilerine boyun eğen ,kontrolcü kadınları tercih ediyorlar.

0 yorum:

Popular Posts