Nedir Bu Yaşam Koçu?
Hayatınızın değişmesini istiyor olabilirsiniz ya da hayatınızın bazı alanlarında değişiklik yapmak istiyor olabilirsiniz. Belki de şu ana kadarki her şeyden memnunsunuz hayatınızla ilgili ama gelin görün ki artık bazı sıçramalar yapmak gerekiyor. Geçmişin izlerinden de kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Hayatınıza ve kendinize dair farkındalıklar yaşamak, biraz daha önünüzü (geleceğinizi) net görmek, kendinize vakit ayırmak ve ayna tutmak istiyor olabilirsiniz. Belki de kafanız son zamanlarda çok karıştı ve netliğe ihtiyacınız var ya da insanlarla yoğun iletişim içinde olduğunuz bir mesleğiniz var (öğretmenlik, satış, danışmanlık, eğitmenlik, insan kaynakları, yöneticilik vs…) ve işleyeceğinden emin olduğunuz bir yönteme ihtiyaç duyuyorsunuz, yeni düşünme şekillerini öğrenmeyi seviyor da olabilirsiniz.
Çevrenizde size sürekli anlatan insanlar var ve hakikaten onları dinlemeyi çok seviyorsunuz ama bazen ne diyeceğinizi bilemediğiniz için yorulduğunuzu ya da çaresiz kaldığınızı hissediyorsunuz. Birileriyle ortaklık kurma fikriniz var ve bu konuda nelerle karşılaşacağınızı merak ediyorsunuz. Terfi ettiniz ve yeni görevinizde çok büyük başarılar elde etmek istiyorsunuz. İlişkilerinizde, işinizde, finansal konularda kişisel alanınızda tıkanıklıklar yaşıyorsunuz ve bunları nasıl çözebileceğinizi bilmiyorsunuz. Gerçekleştirmek istediğiniz hayalleriniz var ve başkalarıyla bunları paylaşamıyorsunuz bile, sizi deli zannetmelerinden korkuyorsunuz. Ama içinizde hep bir şeyler sizi dürtüyor ve diyor ki burada yanlış giden bir şeyler var, ‘benim hayatım bundan daha farklı olmalı’.… bu saydıklarımdan bir veya bir kaçı size uyuyorsa koçluk sistemiyle tanışmanın zamanı gelmiş demektir.
Geçici bir heves mi, gerçek bir ihtiyaç mı?
Bir süredir dillerde olan yaşam koçluğu insanların hayatına ne yapıyor? Yeni yeni ortaya çıkan bu iş alanı gerçek bir ihtiyaç mı ya da bir süre sonra yok olup gitmeye mahkum bir moda mı? Neden bazı kişiler daha önceki işlerini bırakıp bu alana yöneliyorlar? Ben bu işi yapmaya uygun bir aday olabilir miyim? Bir yaşam koçuyla çalışan kişiler neden buna ihtiyaç duymuşlar ve nasıl yararlanmışlar bu sistemden?... gibi sorular bu alana ilgi duyan kişilerin aklından geçen sorular. Bu gibi merak konularını bir parça gidermeye çalışalım.
Geçmişe değil, bugüne odaklan
Koçluk sistemi gerçekten işleyen ve etkisini çok uzun süre hatta ömür boyu hissettiren bir sistem. Çünkü koçluk, geçmişi deşmeden yarına ve bugüne odaklı, eylemlerle işleyen bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu süreçte yepyeni bir düşünme sistemiyle karşılaşma şansı elde ediyorsunuz. Nedenlere takılmadan nasıl sorusuna cevap vererek hem sorunlarınıza yapıcı çözümler getiriyorsunuz hem de geleceğe dönük hayallerinizi netleştiriyor ve ulaşabileceğiniz hedefler haline getiriyorsunuz. Bir kere hedefler belirlendikten sonra ise artık iş, stratejileri ve eylem adımlarını bugünden yarına belirlemeye ve gerçekleştirmeye kalıyor. Tüm bu süreç bahane üretmeyen, çözüm üreten bir şekilde akıyor. Koçluk bu süreçte olumlulara odaklanıyor, olumsuza değil. Koçla müşterisi arasında yaratıcılığı geliştiren ve artıran bir süreç yaşanıyor. Kişiler sürekli dönüp dönüp kendilerine bakıyorlar, tartıyorlar, biçiyorlar, düşünüyorlar… Müthiş bir gelişim ve farkındalık başlıyor.
Hayatının fotoğrafını çek
Koçlukla tanışan kişiler önce hayatlarında bulundukları noktanın fotoğrafını çekiyorlar sonra da olmak istedikleri yeri kurguluyorlar. Yani hayatlarının farklı alanlarına bakarak hangi konularda tıkanıklık yaşıyorlar, hangi konularda yenilik istiyorlar, hangi konularda kendilerini daha mutlu hissetmek istiyorlar; neleri değiştirmek nelerden vazgeçmek istiyorlar hepsini bir bütün olarak görüyorlar ve saptıyorlar.
Bütün alanları kapsayan bu fotoğraflama sürecinde kişi kendisine dışarıdan bir başka gözle bakma fırsatını elde ediyor. Hangi alanlarda kendinden ve yaşamından tatmin olduğunu görüp, hangi alanlarda kritik gediklerini aşması gerektiğini, hangi alanlarda kendisine yeni hedefler koyması gerektiğini gözlemliyor. Geleceğe yönelik hayallerinin neler olduğunun altını bir kez daha çiziyor ve tüm hatlarıyla düşlediği yaşamın senaryosunu yazmaya başlıyorlar. Kişiler hayatlarının büyük fotoğraflarını yani vizyonlarını belirledikten sonra ise işler biraz daha kolaylaşıyor. Artık tembellik yapmadan çalışmaya kalıyor iş.
Yaşam koçu olmak için
Aslında kişiler tüm bunları yalnız başlarına yapıyorlar; koçları yalnızca onlara yol arkadaşlığı yapıyor. Belirlenmiş olan hedefe gitmelerinde destek oluyorlar; hayatın içinde var olan engellerle karşılaştıklarında eşikleri atlamalarını, yoldan çıkmadan hedeflerine doğru ilerlemelerini sağlıyorlar. Kişilere bulundukları nokta ile olmak istedikleri yer arasındaki mesafeyi aşmaları yönünde destek veren yaşam koçları bu mesleği seçerken önce kendilerine koçluk yapmaya başlıyorlar ve hatta profesyonel olarak bir koçtan koçluk alıyorlar. Sözün kısası koçluk alan kişiler de koçluk mesleğini öğrenmek için eğitim alan kişiler de hayatlarına bambaşka açılardan bakarak kendilerine ve ihtiyaçlarına yönelik farkındalıklarını yükseltiyorlar ve kendilerine sürekli yeni hedefler koyarak motivasyonlarını hep maksimumda tutuyorlar.
Birçok insanın yaşam koçuna ihtiyacı olabilir
Gelelim ikinci soruya…. Yaşam koçluğu mesleği gelip geçici bir moda mı yoksa giderek ivmesini yükseltecek yeni bir meslek alanı mı? Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Cevap şu: bu tamamen bize bağlı. ‘biz’ kimiz? ‘Biz’ yaşam koçluğunu meslek olarak seçmiş ya da seçmeyi düşünen kişileriz. Bizim yaklaşımımız ve bu mesleği icra ediş şeklimiz bu sorunun hem yanıtını verecek hem de bu mesleğin geleceğe taşınmasını sağlayacak ya da yok olup gitmesini…
‘Koçluk’ çok geniş ve çok farklı alanlarda uygulama bulabilecek bir iş alanı. Kişilerin daha önceki mesleki deneyimlerine ve eğitim birikimlerine çok kolay eklemlenebilen bir sistem. Şöyle birlikte bir fikir jimnastiği yapalım; kimlerin koçluğa ihtiyacı olabilir diye… Üniversiteye hazırlanan öğrenciler, üniversiteyi kazanamayan ve ne yapacağına karar vermek zorunda olan gençler, üniversiteye giden ve mezun olduktan sonra ben ne iş yapacağım diye düşünen üniversite öğrencileri, ilk işlerini arayan kişiler, meslek değiştirmek isteyenler, yükselmek ve gelişmek isteyen kişiler, hayatlarında köklü bir değişiklik yapma arzusunda olanlar, emekli olduktan sonra da hayattan emekli olmak istemeyenler, kendi işlerini kurmak isteyen girişimciler, hayatlarında tükenme noktasında olduklarını hisseden kişiler, ilk kez anne olanlar, ilk kez baba olanlar, sporcular, spor takımları, birlikte iş kurmak isteyen kişiler, sürekli ilerlemek ve gelişmek isteyen şirketler, üniversiteler, devlet kurumları, yöneticiler, bürokratlar, politikacılar, sanatçılar, eğitmenler, ... bir gün koçluğa ihtiyaç duyabilir. Ve daha aklımıza gelmeyen kim bilir hangi alanlar ve bu alanlarda hangi kişiler var. Herkes kendi birikimlerinden yola çıkarak koçluğu çok yaratıcı ve çok farklı şekillerde kullanabilir….
0 yorum:
Yorum Gönder