17 Ağustos 2011 Çarşamba

Erkekleri Anlamanın 5 Bilimsel Yolu


 Kadınlar o çok sevdikleri erkeği asırlardır didik didik ettiler ama çözemediler bir türlü. 

 Neden doğum gününüzü unutur? Sizi çok sevdiğini söylerken niçin bir gün bu sözlerini unutarak terk edip giden taraf olur?


  1- Hafızası kötüdür; ama bu onun değil hipokampusun suçu: İlk öğrenilen bilgilerin biçimlendirildiği yer olan beynin hipokampus bölgesi erkek beyninde kadın beyninde olduğundan daha küçük bir yüzdeye sahiptir. Eğer ilk buluşmanızda ne giydiğinizi hatırlayamıyor, yıldönümleri ve doğum günlerini her zaman sadece sizin hediyeleriniz şenlendiriyorsa kızmayın hemen ve beyindeki bu oran meselesini hatırlayın. Sorun sadece hipokampusun büyüklüğünde, onda değil! (Aylar geçse de saç renginizi ve modelinizi değiştirdiğinizi fark etmiyorsa suç tabi ki yine hipokampusun.)

  2- İmalarınızı anlamlandırmasını beklemeyin: Ona deli gibi aşıksınız ve bunu siz söylemeden anlasın istiyorsunuz. Avucunuzu yalarsınız! Bir erkeğin duygusal ipuçlarını sizin kadar iyi okumasını beklemeyin sakın. Bu konuda erkekler kadınlar kadar başarılı değil maalesef! California Üniversitesi'nden Dr. Larry Cahili bu konuda şöyle diyor: "Duyguların erkek ve kadın beyninde benzer şekilde organize edildiğini varsayarız; ama bu yanlıştır. Limbik korteksin duygusal tepkilerin merkezi olan kısmı erkeklerde kadınlara oranla daha küçüktür."


  3- Sohbet sırasındaki sessiz, sakin ve durgun hallerini yanlış yorumlamayın: Erkekler sözel konularda kadınlar kadar yetenekli değildir. Korteksin (beynin en dış tabakasını oluşturan, anlamlandırma ve dilsel ipuçlarını çözmeden sorumlu bölüm) kayda değer bir bölümü erkeklerde kadınlarda olduğundan daha incedir. Ayrıca Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Godfrey Pearlson frontal lob ve temporal lobun dil gelişiminde önemli rol oynayan bölümlerinin erkeklerde kadınlara oranla ciddi anlamda küçük olduğunu kanıtladı. Johns Hopkins Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı MRI tekniğiyle 17 kadın ve 43 erkek deneğin beyinlerinin farklı bölgelerindeki gri madde oranını ölçtüler. Görüldü ki, kadınlarda dorso- lateral prefrontal korteks erkeklere oranla %23, superior temporal korteks ise %17 daha fazla hacme sahip.

  4- Doğuştan iyimser ve mutlu doğasını takdir edin: Hemen her zaman neşeli ve keyifli mi görünüyor? Haklı adam! McGill Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonuçlarına göre erkek beyni kadın beyninden %52 daha fazla serotonin (ruh halini olumlu yönde etkileyen kimyasal-mutluluk hormonu) üretir. Ve yine araştırmalar gösteriyor ki erkeklerin depresyona girme ihtimali kadınlara göre çok daha az. Erkekler yaşamın stres ve kaygılarıyla çok daha kolay başa çıkarlar; değerli saatini kaybettiğini ya da işten çıkarıldığını söylerken gözlerinin sizinki gibi yaşlarla dolmaması duygusuz ve kalpsiz olduğunu göstermez. Tam tersine, vücudunun serotonin deposu sağlıklı işliyor demektir.


  5- Hafızaya kaydetme mekanizmasının sizinki gibi işlemediğini bilin: Ortak hatıralarınızı sizin anımsadığınız gibi anımsamıyor olabilir bir erkek. Erkekler ve kadınlar beyinlerini son derece farklı şekillerde kullanırlar çünkü Mesela kadınlar amigdalanın (olaylara verilen duygusal tepkilerden sorumlu bölge) sol kısmını kullanırlar. Bu kısım yaşananları duygusal anlam ve önemine göre kaydeder. Örneğin kadınların sevdikleri erkekle ilk buluşmalarında yedikleri yemek, dün akşamki yemekten daha önemlidir, dolayısıyla hafızada daha ön sıralara kaydedilmiştir. Erkeklerse olayları kaydetmede amigdalanın sağ kısmını kullanırlar. Bu kısım olayın ne kadar hareketli ve sıra dışı olduğuyla ilgilidir. Oysa az önce de belirttiğimiz gibi kadınların kullandığı sol kısım olayların güzel ve hoşa giden detaylarıyla ilgilidir.

Sonuç olarak, her ikiniz de ilk buluşmanızı hatırlarsınız ama erkek giydiğiniz elbisenin rengini hatırlamamakta son derece haklı. Bu dikkatsiz olduğu için değil, bir erkek beyni taşıdığı içindir.

0 yorum:

Popular Posts