27 Temmuz 2011 Çarşamba

Temel Şarap Bilgisi


Kalbinizi çalan bir güzelle en sonunda çıkmayı başardınız ve onun en sevdiği restauranttasınız. Hayal dünyasındaymışcasına onunla otururken, garson sizi bir sorusuyla gerçek dünyaya döndürür: Hangi şarabı isterdiniz?

Bir anda sizi ter basar, hangi şarabı söylemeniz gerektiği hakkında bir fikriniz yok çünkü şarapla alakalı temel bilginiz bile yok. Evet belki menüdeki en pahalı şarabı sipariş ederek kurtulabilirsiniz ama bununla kimi etkileyeceksiniz? Kendinizi mi? Fiyatına göre şarap seçmek işe yarayabilir ama çözüm değildir. Ayrıca daha iyi bir şarabı kaçırıyor olabilirsiniz.


Daha lezzetli şarapları keşfetmeniz için (ve rezil durumuna düşmekten kurtulmanız için), şarapla ilgili temel bilgileri veriyoruz.

Temel Şarap Bilgilerini Öğrenmek

Öğrenmeye karar verdiniz ama nereden başlayacaksınız? Biz onu şarap uzmanı olarak görsek bile o kendini şarap sever olarak tanımlayan arkadaşımız Gérard Spatafora ile buluştuk ve size yardım etmesi için şarap hakkında konuştuk.

Daha şarap ile konuşmaya başlamadan, Gérard bize en temel tavsiyesini verdi: Eğer gerçekten hiçbir fikriniz yoksa rol yapmayın. Hayatta, aşkta ve işte olduğu gibi olmadığınız biri gibi davranmak sizi salak durumuna düşürür – bu kadar basit. Kendiniz olun ve ilk adım olarak menüyü bir inceleyin.

Misafirinize istediği özel birşey olup olmadığını sorun. Hem kibar ve saygılı olduğunuzu gösterir hemde belirli bir şarabı denemiş birinden tavsiye almanın kötü bir yanı yoktur.

İkinizin de şarabın temellerini bilmediğinizi varsayarsak pek ilerlemediniz değil mi?

Temel şarap bilgisi...

Bardakla satılan şarap

Şişe açtırmak zorunda değilsiniz; Gérard bardak ile şarap satan restaurantların gün geçtikçe arttığını söylüyor. Eğer bir iş ortağı ile beraberseniz, yavaş olun ve tavsiye edilen şaraplardan birini seçebilirsiniz. Ama özel biriyle beraberseniz, ilginizi çeken bir kadınla bir şişe şarap paylaşmaktan daha güzel birşey olamaz.

Gérard bize hatırlatıyor: Şarap birinin susuzluğunu geçirmez, yani şarabınızı kafanıza dikmeyin sadece yudumlayın. Susadıysanız bir bardak su isteyin.

Şarabınızı eşleyin





Aperatif

Eğer yemekten önce bir bardak şarap içmek istiyorsanız, daha hafif birşey seçin, mümkünse beyaz veya roze. Bu şaraplar serin servis edildiği için, başlangıçlar için mükemmeller.

Salata

Chardonnay, salata ile içilebilecek en güzel seçim. Genel bir meyve tadı var ve çoğu salatalara uyuyor.

Makarna, Pizza ve Mükemmeliyet

Pasta veya pizza yiyecekseniz seçiminiz rozelerden biri olmalı.
Roze şarapları hala kötü bir ünvana sahip çünkü 1980'lerde bekarlığa veda partilerinde içilen tatlı, basit beyaz zinfandel ile karıştırılıyor. Aslında rozeler çok güzel bir seçim –özellikle Fransa’nın güneyinden gelenler.

Kırmızıya geçmek için öldüğünüzü biliyoruz..

Kırmızı Şarap

Kırmızı şarabı çıkarma zamanı geldi. Peki kırmızı şarap ne zaman için uygun? Kırmızı şarap et – özellikle kırmızı et – yendiği zaman sipariş edilmeli. Ayrıca peynir veya pate yeneceği zaman da sipariş edilebilir çünkü bu tür yemeklerin aromaları çok kuvvetli.

Balık ve deniz ürünlerine geldiği zaman sek ve beyaz olan birşeyi tercih edin.

Gérard şampanyanın birçok kişi tarafından parti içkisi olarak kabul gördüğünü söylüyor. Bunun üzerine bir bardak şampanyayı başlangıç olarak veya yemeği bitirirken içmenizi öneriyor. Ayrıca şampanyanın tatlının yerini alabilen veya tatlıyı tamamlayan bir içki olduğunu belirtiyor.

Başlangıç için şarap çeşitleri




Chianti

İtalya’nın Toskani bölgesinden gelen bir şarap çeşididir Chianti. Yükselen kalitesiyle bağlantılı olarak fiyatı biraz artmıştır son yıllarda. Beyaz etler ile mükemmel bir uyum yaratıyor Chianti.

Chardonnay

Chardonnay hakkında sorduğumuzda Gérard küçük bir not ekledi: Kadınların bu içkiye karşı bir zaafı var. Baylar not alın. Chardonnay başlangıçlar ve salatalar ile uyumlu.

Merlot

Yoğun sos, peynir ve kırmızı et ile iyi bir kombinasyon yaratan merlot, bugünlerde çok popüler bir seçim.

Çok çeşidi olduğu için, tadına bakmadan sevip sevmediğinizi anlamak biraz zor. En sevdiklerinizden oluşan bir liste hazırlayın.

Bütçe ve Keşif

En hassas noktası işin, gecenin sonunda hesabı o kadar kabartan alkol. Kendi fiyat sınırlarınızda birkaç şarap seçin ve garsonunuzdan tavsiye isteyin. Bu fiyat sınırlamasından çıkmayacağını anlayacaktır ve çoğu zaman dürüst ve değerli ipuçları verecektir.

Son olarak, keşfetmekten kaçınmayın. Şarap uzmanları binlerce kez denedi şarapları ve o yüzden beğendiklerini tercih edecekler. Yeni başlayanlar, değişik şaraplar tatmalı böylece beğendiklerini bulmalılar.

0 yorum:

Popular Posts